КАС: що треба знати про мінеральне азотне добриво
Кожного року навесні чи восени перед аграріями постає питання як і чим краще підживлювати рослини. Останнім часом особливої популярності набуло міндобриво КАС. Його називають найефективнішим і найпрактичнішим добривом.
То що ж таке КАС?
Карбамідно - аміачна суміш (КАС) - це азотне добриво яке складається з суміші розчинів аміачної селітри 44%, карбаміду 35%, додаткових діючих речовин, води 19%.
У складі КАС є три форми азоту:
- Амідна
- Амонійна
- Нітратна форма
На ринку України представлені три види цього добрива: КАС 32, КАС 30 і КАС 28. Тут 32, 30, 28 - масова частка азоту. Про такі мінеральні добрива можна знайти достатньо інформації. Описуючи добриво КАС виробники акцентують увагу на економічній ефективності і низькій втраті азоту. Наприклад, в характеристиці КАС 32 зазначається що втрата азоту під час внесення карбамідно - аміачної суміші не перевищує 10%. В той же час, при внесенні гранульованих азотних добрив втрати досягають 30 - 40%. Також наголошується, що немає втрат на всіх етапах що передують підживленню рослин, або під час відвантаження, зберігання і транспортуванні добрив.
Але чи дійсно це так?
Проблеми ефективності КАС
Спочатку з'ясуємо що відбувається коли ми вносимо КАС.
Під час внесення карбамідно - аміачної суміші розпочинається процес нітрифікації. Простіше кажучи, відбувається процес окислення аміаку до азотистої кислоти і далі до азотної кислоти. Окиснення відбувається в аеробних умовах, тобто в ґрунті в природних водах.
Нітрифікація здійснюється завдяки різним мікроорганізмам.
Відповідно розрізняють дві стадії нітрифікації:
- перехід амідної форми в амонійну (окислення аміаку до азотистої кислоти). Тут беруть участь такі нітрифікуючі бактерії як Nitrosomonas
- перехід амонійної форми в нітратну ( окислення аніону азотистої кислоти до аніону азотної кислоти). Цей процес здійснюється за допомогою нітрифікуючих бактерій іншого роду Nitrobacter і деяких інших.
Давайте трохи розберемося як це працює.
Наприклад ми внесли КАС. В цій суміші амідної форми азоту є найбільше. Коли вона потрапляє на ґрунт то з'єднується з вологою. Необхідною умовою тут є відповідна температура і дії корисних бактерій. І, як ви вже знаєте, внаслідок біологічних перетворень, амідна форма азоту стає амонійною.
Проте, є один дуже важливий нюанс про який виробники зазвичай мовчать.
Після першого етапу перетворення також є взаємодія з ферментами уреази. В результаті такої взаємодії формується газоподібна фаза, а це загрожує втратою 35 - 40% всього азоту який внесли разом з КАС.
Потрібно знати про цей момент і розуміти що вже на першому етапі втрати азоту можуть бути набагато більшими ніж ви сподівалися.
На другому етапі, при перетворенні на нітратну форму, з'являються спеціальні ферменти нітрифікації(бактерії). І ось тут можна втратити ще до 10% азоту.
Тому вкрай важливо вносити КАС правильно і усвідомлювати всі можливі втрати. А дивлячись на теперішні ціни на добрива, зокрема азот, ці втрати можуть бути суттєвими.
Як покращити ефективність азотного добрива
Звісно, карбамідно - аміачна суміш- це хороше, практичне добриво. Його використовують як в Європі так і в США. І щоб це добриво було максимально ефективним, європейці і американці разом з КАС та карбамідом використовують також інгібітори уреази. Це такі спеціальні речовини які блокують роботу уреази, тим самим зменшуючи втрати газоподібного азоту. В Україні такі продукти присутні і добре розрекламовані. Але часто те що подається як інгібітор уреази, є інгібіторами нітрифікації. І треба їх розрізняти.
Існують дві групи стабілізаторів азоту:
- Інгібітор уреази
- Інгібітор нітрифікації
Діюча речовина інгібітора уреази - NBPT або n - бутилтіофосфортриамід. Вона блокує активність ензиму уреази під час трансформації амідної форми азоту в амонійну і не дозволяє азоту випаруватися. Завдяки цьому продовжується період азотного живлення рослин до повного використання азоту в грунті. Це унікальний продукт на ринку України і світу, який не жодним чином не впливає на рослини.
Діюча речовина інгібітора нітрифікації - нітрапірин. Вона впливає на бактерію Nitrosomonas що бере участь в перетворенні амонійної форми в нітратну. Ця речовина одразу поглинається рослиною і негативно позначається на її розвитку. В США та більшості країн Європи ці діючі речовини заборонені. Це досить небезпечний продукт. А якщо використовувати інгібітори нітрифікації, то тільки там де є волога.
На ринку України зараз активно рекламують такі добавки до КАС як тіосульфат, вказуючи що це інгібітор нітрифікації. Тут треба бути уважним, адже тіосульфат може давати позитивний результат за відповідної вологи або негативний якщо немає потрібних умов.
І таких нюансів які стосуються того чи іншого продукту є дуже багато. Тому перш ніж використовувати певний продукт, спершу треба якнайбільше про нього дізнатися і не надто довіряти рекламі.
Серйозний і ретельний підхід у виборі добрив дуже важливий. Адже чим більше ви знатимете про особливості використання добрива, тим кращий урожай отримаєте.
N - Stab - дієва допомога рослинам
Стабілізатори азоту широко використовуються в США, але в Україні донедавна про них нічого не чули. Були схожі продукти, але від стабілізаторів вони дуже відрізнялися. Ми почали використовувати цей продукт в 2021 році. З того часу найкраще у наших природних умовах зарекомендував себе продукт N - Stab, компанії Агрохімічні технології. Це єдиний продукт, який задовольняє потреби господарств та ідентичний тим продуктам, які використовують господарства у США. Завдяки своїй здатності зменшувати втрату рослиною азоту, він дозволяє не лише підвищити врожайність, але й зекономити. Адже збільшувати дози добрива не буде потреби. І це важливо, якщо зважати що ціна на добрива за останні роки зросла в рази.
N - Stab використовується разом з КАС і карбамідом.
Господарства можуть вносити КАС один або два рази. Якщо до колосіння азот вже використаний, N - Stab продовжить цей період. Це дозволить отримати додаткову врожайність.
Звичайно,є господарства, які з недовірою ставляться до стабілізаторів, і далі кажуть, що КАС - найстабільніша речовина, а все інше - це гроші на вітер. Але є і ті, що вже використовують даний продукт і бачать результати.