Шоколадна пляма гороху
Збудник | Грибок |
Рослини | Польові і боби |
Симптоми
Червоні / шоколадно-коричневі плями на листі і стручках, смугасті поразки на стеблах і пофарбовані насіння. Ці симптоми зливаються під час агресивної фази хвороби і викликають гниття квітів або стручків, їх опадання і раннє старіння.
Розвиток
Рослини можуть бути заражені залишками старих бобових культур, бобами-добровольцями, насінням, грунтовими склероціями або спорами, які переносяться по повітрю.
Сприятливі фактори
Волога погода, густі озимі культури, поганий дренаж і пошкодження від морозу.
Важливо
Найбільш поширене і серйозне захворювання квасолі, особливо озимих. Може привести до зниження врожайності до 25%, а в умовах важкої хвороби може викликати повну дефоліацію врожаю і, можливо, навіть повний неврожай.
Контроль
- Стійких сортів немає.
- Сійте озимі після середини жовтня, щоб уникнути раннього зараження.
- Видаляйте залишки врожаю після збору врожаю
- Застосовуйте фунгіциди для позакореневого підживлення при перших ознаках захворювання на ранній стадії цвітіння, а через 3-4 тижні може знадобитися додатковий спрей, якщо прохолодні і вологі умови зберігаються.